Pankreas Kanseri Belirti ve semptomları

drozanyazici

Administrator
Yönetici
Pankreas kanseri, erken evrelerinde genellikle belirgin bir belirti göstermeyebilir. Ancak ilerledikçe bazı semptomlar ortaya çıkabilir. İşte pankreas kanserinin yaygın belirti ve semptomları:

1.​

• Karın üst bölgesinde başlayan ve sırta vuran ağrılar sık görülür.
  • Ağrılar yemeklerden sonra artabilir.

2.​

• Hızlı ve açıklanamayan kilo kaybı yaşanabilir.
  • Yemek yemeye karşı isteksizlik görülebilir.

3.​

• Safra kanallarının tıkanması nedeniyle ciltte ve göz beyazında sararma olabilir.
  • İdrarın koyulaşması ve dışkının açık renkte olması eşlik edebilir.

4.​

• Bulantı, kusma veya sindirim sorunları (örneğin, yağlı dışkı) yaşanabilir.
  • Yiyeceklerin sindirimi zorlaşabilir.

5.​

• Sürekli yorgunluk hissi ve enerjide azalma görülebilir.

6.​

• Pankreasın insülin üretimindeki etkisi nedeniyle yeni ortaya çıkan diyabet gelişebilir.
  • Mevcut diyabet kötüleşebilir.

7.​

• Kanserin metabolizma ve hormonal etkileri, depresyon ve ruh hali değişikliklerine yol açabilir.

8.​

• Karında dolgunluk ve şişkinlik hissi oluşabilir.

Ne Zaman Doktora Gitmeli?​

• Bu belirtilerden bir veya birkaçı sizde mevcutsa, özellikle açıklanamayan kilo kaybı, sarılık veya sürekli karın ağrısı yaşıyorsanız, bir doktora başvurmanız önemlidir.
Erken teşhis pankreas kanseri tedavisinde kritik bir öneme sahiptir. Bu nedenle belirtileri ciddiye almak ve düzenli sağlık kontrollerini ihmal etmemek gerekir.

Son zamanlarda iştahım çok azaldı ve sebebini bilmiyorum. Karnımın üst kısmında ağrı hissediyorum, bazen sırtıma vuruyor. Ayrıca, cildimde ve gözlerimde sararma başladı. İshal ya da dışkımda bir gariplik fark ettim, açık renkte ve yağlı gibi. Çok çabuk yoruluyorum ve hızla kilo veriyorum. Bu belirtiler normal midir, yoksa ciddi bir şey olabilir mi?

Belirttiğiniz semptomlar pankreas kanseri gibi ciddi bir duruma işaret edebilir, ancak bunlar başka sağlık sorunlarıyla da ilişkili olabilir. Özellikle karın ve sırt ağrısı, iştah kaybı, hızlı kilo kaybı, sarılık (cilt ve gözlerde sararma), açık renkli veya yağlı dışkı gibi belirtiler, pankreasın çalışmasını etkileyen bir durumun belirtisi olabilir. Ancak kesin bir teşhis için daha fazla inceleme ve test yapılması gerekir.

Öncelikle, kapsamlı bir fizik muayene yapmamız ve kan testleri (karaciğer enzimleri, bilirubin gibi) ile görüntüleme yöntemlerini (ultrason, BT veya MR gibi) kullanmamız gerekecek. Gerekirse endoskopik ultrasonografi veya biyopsi gibi ileri testler de planlayabiliriz. Bu nedenle, semptomlarınızı daha iyi değerlendirmek için en kısa sürede bir gastroenteroloji uzmanına başvurmanızı öneririm.

Geri